Bu yıl okulların 24 Ağustos’ta açılmasıyla birlikte sıkıntılar da erken başlamıştı. Biz de bu sıkıntıların tespiti için her hafta olduğu gibi yine alanlardaydık. Bu sırada Ekim ayının ikinci haftası geldiği halde çözülemeyen yığınla sorun tespit ettik.
Millî Eğitim Bakanımız, “Salgın sürecinde her türlü senaryoya hazırız.” diye canlı yayınlarda defalarca teminât vermesine rağmen tespit ettiğimiz kadarıyla alanda yaşanan sorunların çoğu bakanlığın işleyişindeki aksaklıklardan kaynaklanmaktadır. Okul idârecilerimizin, öğretmenlerimizin, eğitim çalışanlarımızın sorunlarının tamamına burada yer vermemizin imkânsız olması nedeniyle sadece birkaç tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Salgın hastalığın başlamasının ardından okulların uzaktan eğitim sistemine geçtiği 2020 yılı Mart ayında yaşanan ek derslerin ödenmesi ile ilgili bakanlıktan bazı yanlış yazılar gelmişti. Biz de Eğitim-Bir-Sen olarak buna itiraz etmiştik. Ardından yazı üstüne yazı geldi ve sonunda yaşanan problem düzeltilerek ek ders ücretleri ödendi. İlk defa karşılaşılan bir durum olması nedeniyle ortaya çıkan bu sıkıntıyı anlayışla karşıladık ve düzeltilince de teşekkür ettik. Aradan 7 ay geçtikten sonra ek ders sorunu yeniden gündeme geldi. Yetkili sendika olarak; "Toplu Sözleşme Masası’nda kazandığımız ek ders ücretlerini Millî Eğitim Bakanlığı'ndan gelen yazı ile gasp ettirmeye niyetimiz yok" dedik ve mahkemeye bu yazının iptali için dâvâ açtık. Bunun üzerine, Personel Genel Müdürlüğü’nden “Ek ders ücretleriyle ilgili” bir yazı yayınlandı. Ardından diğer genel müdürlükler de yazı gönderdiler ancak bu yazıların içeriğini anlayabilene aşk olsun.
Genel olarak işleyiş şöyle ilerlemektedir; Millî Eğitim Bakanlığı'ndan bir yazı gelir, İl MEM, "Bakanlık yazısı ektedir" der ve ilçelere yollar. İlçe MEM bu yazıyı okullara gönderirken, "İl MEM yazısı ektedir" der. Okul müdürü gelen yazıyı, "İlçe MEM yazısı ektedir" diyerek öğretmene duyuruya çıkarır. Öğretmen bulmaca misâli olan bu yazıyı okur (İlgili a,b,c…..uzadıkça uzadığı için), haliyle tam anlayamaz. Sonra arkadaşlarına, yöneticilerine, sendikasına vb. konuyla ilgisi olduğunu düşündüğü herkese, her kuruma sorar. Bu kez de her sorduğundan ayrı bir cevap alır. Bunun üzerine okul ilçeye, ilçe ile, il Bakanlığa görüş sorar. Bakanlık önceki yazıya tercüme olarak bir cevap daha yazar ancak yeni yazı da kimse tarafından net olarak anlaşılamaz.
Bu yaşananlar bize göstermektedir ki alanlarda bir kargaşa vardır ve hiç kimse bu kargaşayı doğru telaffuz edememektedir. Çünkü yazı, her okuyan tarafından başka yorumlanmaktadır. Anlaşılır ve açık olmadığı için herkes yazılanları tercüme edecek birini aramaktadır. Eskilerin bu durumlar için kullandığı çok güzel bir deyim vardır; "Bizim oğlan binâ okur. Döner döner yine okur."
Alanda kaosu öncelikle bakanlık oluşturmaktadır. Örneğin; ‘Bir sınıf öğretmeni 21 Eylül 2020 ve 25 Eylül 2020 tarihleri arasında kaç saat ek ders ücreti almalıdır?’ sorusunun cevabıyla ilgili bir bakanlık yazısı bile 81 İlde farklı uygulandığı gibi, bir ilin neredeyse her ilçesinde de farklı uygulanmaktadır. İşin ilginç yanı ise aynı ilçede ilkokullar arasında aynı olmasını beklediğiniz bir uygulama, ilçede okullar arasında bile farklı bir şekilde gerçekleşmektedir.
Zamanında okuldayken öğrencilerimizle oynadığımız bir oyun vardı. 10 kişilik bir grup oluşturarak baştaki öğrencimize bir cümle söylüyorduk. O cümle son kişiye geldiğinde başta söylediğimizden çok farklı bir hale bürünüyordu. Yaşananlar bana kulaktan kulağa adlı bu oyunu hatırlattı.
Uygulama birliğinin olmadığı yerde başarı beklemek hayal bile edilemez. Öğretmenlerimiz yaşanan bu süreçte huzursuz, kaygılıdırlar. Bu zor zamanlarda canla başla çalışan öğretmenlerimizin gayreti boşa çıkarılmamalıdır. Bizim isteğimiz, öğretmenlerimizin ve eğitim çalışanlarımızın yıpratılmamasıdır. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı'nını da sağlıkçılarını da insansız hava aracını üretenini de yetiştiren bizim öğretmenlerimizdir.
Burada yapılacak en güzel şey hem eğitimcilerimizin, hem idarecilerimizin mağdur edilmemesi hem de işleyişin daha sağlıklı olabilmesi için doğru adımlar atmak ve kafa karışıklığını gidermektir.
Eğitim-Bir-Sen olarak imzaladığımız Toplu Sözleşme hükmüne göre; "Kendilerinden kaynaklanmayan derslerin yerine getirilememesi durumunda da öğretmenlerimiz ek ders ücretlerini tam olarak almayı hak etmektedirler.
‘Öyleyse bu kaos neden? Bir yazıyı anlaşılır, tartışmaya ve yoruma açık olmayacak bir şekilde yazıp yayınlamak, bu kadar zor mu?’
Yüzyılın Acısı
Can Terler Anısına
MÜCADELE VE GURUR DOLU ON YIL
YETKİDE 10. GURUR YILIMIZA DOĞRU
Algıdan Olguya, Yalandan Gerçeğe
Okullarımız BELEDİYE MODELİ ile Nefes Aldı
Kitaplar, Fikirler ve Yolcular
Uzman ve Başöğretmenlik Tartışmaları Üzerine
GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR
SABİT GELİRLİLERİ ENFLASYONA EZDİRMEMEK İÇİN ÇÖZÜM EŞEL MOBİL SİSTEMİDİR
Yeter Bize Vefa Elbiseleri
İLKSAN Yükümüz Değil Gücümüz Olmalı
DÖNEMİN EBÛZER’İ
DÂVÂ ARKADAŞIM, KARDEŞİM, HIDIR ÜNVERDİ HATIRASINA MUHABBETLE...
İnceleme/Soruşturma Sürecinde Takip Edilecek Yol ve Yöntemler 1
İnceleme/Soruşturma Sürecinde Takip Edilecek Yol ve Yöntemler 2
Ne Filyasyon Ama
Sözün Tükendiği Yerdeyiz
Okulum Temiz Ama Nasıl?
Koronadan İhsan Süreyya Sırma'ya
11. BÖLGE TOPLANTISI EĞİTİM PROGRAMI'NIN ARDINDAN
O Açıklamaları Neden Yaptık?
Bu Teklif Okulların Maddi Sorunlarını Kökten Çözer
YENİ BİR DÖNEME BAŞLARKEN
SURİYE İZLENİMLERİ...
GÜN AYMADI
ÖZGÜRLÜK ve MEMUR-SEN
DEĞİŞİM LİDERLİĞİ
Yeni Tasarı Aday öğretmenler ve Yöneticilere neler getirecek?
GEZİ’NİN İMAM HATİP AYAĞI DİKKATLERDEN KAÇTI MI?
İz Bırakmak
Yüzyılın Acısı
Tatilde de Ara Vermeden Sizler İçin Çalışıyoruz
Hep Birlikte Yeniden
Prof. Dr. Aykut Gül Hoca'dan Üniversite Öğrencilerine Altın Değerinde Öğütler
Küresel Vicdani Çöküş Ve İnsani Duruş
BİR TEŞEKKÜRÜNÜZÜ ALIRIZ
Kalp Fenerini Söndürmeyenlere Selam Olsun
Çanakkale-Gazze Hattında İnsan-ı Kâmili Aramak
Bizimle canlanacak nice umutlara doğru
Örgütlü olmanın bereketiyle birleştik, birleştikçe büyüdük ve güçlendik
Psikopatik zevzeklerin kuru gürültüsü
Re’sen Atama Hangi Aklın Kârı
Geçmişten Günümüze: Maarifin Aynasında Bir Milletin Yüzü