ÖĞRETMEN PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİNE HAYIR
Sicil notu uygulamasının kaldırılmasını sağlamış Eğitim-Bir-Sen olarak, hükümetin kamuoyunda sicil gibi algılanan öğretmen performans değerlendirmesini anlamakta güçlük çekiyoruz.
MEB'in öğretmen performans değerlendirmesini niçin yaptığı net olarak anlaşılmamaktadır
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 54 üncü maddesine göre Bakanlığa bağlı her derece ve türden eğitim kurumunda görev yapan ve adaylık sürecini tamamlamış olan öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere her ders yılı sonunda, görev yaptığı eğitim kurumunun müdürü tarafından değerlendirmesi süreci başlamış bulunmaktadır.
Ancak sürecin seyri ve muhtemel sonuçları hakkında ciddi kuşkular yer almaktadır. Öncelikle sürecin işleyişi hakkında okul müdürlerinin yeteri kadar bilgilendirilmediği, okul müdürlerine yol gösterecek değerlendirmeye ilişkin usul ve esaslar hakkında herhangi bir düzenleme yapılmadığı, okul müdürlerinin öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretlerini ilgili değerlendirme formu kapsamında ölçmeye yönelik hiçbir hizmeti içi eğitime tabi tutulmadıkları görülmektedir.
Her ne kadar ilgili yönetmelik maddesinde, bu değerlendirmelerin öğretmenlere başarı belgesi verilmesinde dikkate alınacağı ifade edilmiş olsa da ileride söz konusu değerlendirmelerin öğretmenlerin özlük haklarını ve çalışma koşullarını etkileyecek nitelikte kullanılması ihtimal dâhilindedir.
Eğitim kurumları yöneticileri atama/görevlendirme yönetmelikleri ve uygulamaları hakkında yakın zamanlarda verilen mahkeme kararlarında, benzer değerlendirmeler konusunda somut bilgi ve belgeye dayanmayan değerlendirme puanlarının hukuki denetime elverişli olmadığı için hukuken korunmayacağı hususu sık sık vurgulanmıştır. Nitekim sicil uygulaması kaldırılmadan evvel sicil notlarına karşı açılan davalarda da benzer gerekçelerle idari işlemin iptali noktasında sıkça kararlar verilmekteydi. Bu itibarla bahse konu öğretmen değerlendirmelerinin de dava konusu edilerek, Bakanlığı gereksiz yere külfet altına sokacağı açıktır. Bu nedenledir ki öğretmenlerimizin ve eğitimin niteliğinin artırılmasına hiçbir somut katkı sağlamayacak olan, hukuki denetimden uzak bu uygulamadan derhal vazgeçilmeli; öğretmenlerimiz tedirgin edilmemelidir.
Bunun yanında haklarında yetersiz ve olumsuz değerlendirme yapıldığı kanaatinde olan öğretmenlerimiz, bahse konu değerlendirmelere karşı, eğitim kurumu müdürlüklerine itirazda bulunmalı; akabinde isterlerse dava açma yoluna başvurmalıdırlar.
Öğretmen Performans Değerlendirme Sonuçlarına İtiraz etmak isteyenlere örnek dilekçeler
1-
ADI VE SOYADI :
T.C.KİMLİK NO :
MEBSİS NO :
BABA ADI :
ANA ADI :
DOĞUM YERİ VE YILI :
GÖREVİ :
GÖREV YERİ :
KONUSU :
…………………………………………..MÜDÜRLÜĞÜNE,
İlgi :a)17.04.2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,
b)MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün 15/06/2016 tarih ve 6562849 sayılı yazısı,
c-)22.06.2016 MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün 38772063-774.06-E.6905752 sayılı yazısı,
İlgi a) yönetmelik kapsamında okulumuzda görev yapan öğretmenlerimiz 2015-2016 eğitim ve öğretim yılından itibaren performans değerlendirilmesine tabi tutularak tarafınızca değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler MEBBİS modülünde kişisel kullanıcı sayfamızda görülmektedir. 100 üzerinden …….puanla değerlendirilmiş bulunmaktayım.
Gözlemlere dayanılarak değerlendirilebilecek bazı kriterlere “Bazen (1,00 puan), Sıklıkla(1,50 puan)” denilerek 2,00 puanlık Her Zaman seçeneğinin verilmemesi için somut gerekçeler yazılı belgelere dayanması gerekmektedir. Performans değerlendirme işleminin nesnel, somut, ölçme ve değerlendirme kriterlerine dayanmadığı bu haliyle objektiflikten uzak, soyut ve dayanaksız olması nedeni ile hukuka aykırı olduğunu düşünmekteyim.
Tarafıma 100 puan üzerinden …… puan almama neden olan……..... maddesinde yer alan kritere olumsuz puan verilmesinin dayanağının ve gerekçesinin belgeleriyle birlikte tarafıma yazılı olarak bildirilmesini ve tamamen subjektif olan bu değerlendirmenin olumlu olarak düzeltilmesini talep ediyorum. Aksi halde yasal haklarımı kullanacağımı bildirir, gereğini bilgilerinize arz ederim. …/0../2016
İmza
Ad Soyad
2-
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
………………………………………. Müdürlüğü’ne
(il, tarih)
Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 54 üncü maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde hakkımda, okul müdürü tarafından değerlendirmeye tabi tutuldum.
Ancak Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği eki “Ek-3 Performans Değerlendirme Formunun” Kısım Ç/Kısım D/Kısım E (…) no.lu değerlendirme alanında tarafıma 0/1/2/3 puanlaması yapılmıştır.
Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin birinci fıkrası çerçevesinde hakkımda yapılan değerlendirmenin eşit, nesnel, gerçek ve geçerli nedenlere dayanılarak hukuka uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği açıktır. Bu kapsamda, değerlendirmeye konu ölçütlerin, bir eğitimci ve öğretmen olarak mesleki nitelik ve özelliklerine ilişkin olanlarının olumsuz değerlendirilmesinin “somut”, “geçerli”, “yeterli” bulgu, bilgi ve belgelerinin değerlendirici tarafından ortaya konulması gerekmektedir.
Ancak bu türden herhangi bir somut bilgi ve belge ortaya konulmaksızın tarafıma Ek-3 Performans Değerlendirme Formunun” Kısım Ç/Kısım D/Kısım E (…) no.lu değerlendirme alanında tarafıma 0/1/2/3 puanlaması yapılmıştır. Bu itibarla bahse konu puanlamanın düzeltilerek itiraz konu değerlendirme alanlarının (4)/(her zaman) olarak düzeltilmesi hususunda gereğini arz ederim.
Adı – Soyadı
T.C. Kimlik No
İmza
İletişim Bilgileri