Haber
2025-04-17 14:06:34
NORM KADRO FAZLASI ÖĞRETMENLERE YÖNELİK TALEBİMİZ BAKANLIKTA KARŞILIK BULDU

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanımız Ali Yalçın, norm kadro fazlası öğretmenlere yönelik taleplerinin Milli Eğitim Bakanlığında karşılık bulduğunu bildirdi.

 

Yalçın, yaptığı açıklamada, Eğitim-Bir-Sen olarak 15 Nisan 2025 tarihli Kurum İdari Kurulu toplantısında, norm kadro fazlası sayılan öğretmenlerin tercihte bulunmaya zorlanmamasını ve resen atamaya tabi tutulmamasını talep ettiklerini belirtti.

 

Ali Yalçın, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Talebimizi dikkate alarak öğretmenlerin haklı taleplerine duyarlı bir yaklaşım sergileyen Bakanlık, norm kadro fazlası öğretmenlerin resen atamalarını durdurdu; tercihte bulunarak yer değişikliği yapanlar için de iptal hakkı tanıdı. Öğretmen atama ve yer değişikliği sürecinde mağduriyet üretecek resen atama işlemelerinin sona erdirilmesi yerinde ve doğru bir adım olmuştur.”

 

Ali Yalçın, aynı yaklaşımın sözleşmeli öğretmenler için de sergilenmesi gerektiğini vurgulayarak, sözleşmeli öğretmenlerin de resen atamaya tabi tutulmaması yönünde karar alınması çağrısında bulundu.

 


EĞİTİM ÇALIŞANLARININ TALEPLERİNİ 41 MADDE HALİNDE MEB KİK GÜNDEMİNE TAŞIDIK


Milli Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurulu (KİK) Nisan 2025 toplantısı, Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kahraman, Hukuk Müşaviri Av. Harun Kale, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gürhan Çokgezer katılımıyla yapıldı.

 

Toplantıda, eğitim çalışanlarının güncel sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.

 

Eğitim çalışanlarının Kurum İdari Kuruluna taşıdığımız talepler, uzun süreli bir araştırma ve çalışma sonucu oluşturuldu. Bu taleplerimizin hayata geçirilmesi halinde kurumların iş barışı ve huzuru sağlandığı gibi verimliliğin de artacağı herkes tarafından görülmeli ve KİK zemini güçlendirilmelidir.
 


Kurum İdari Kurulu’nun gündemine taşıdığımız konular şöyle:

 

  •  1.⁠ ⁠Görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavları 2025 yılı içinde gerçekleştirilmelidir.
  •  2.⁠ ⁠Özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına yeniden öğretmen olarak ataması veya yönetici olarak görevlendirilmesi yapılmayan öğretmenler, norm kadro fazlası addedilmemeli, resen atamaya tabi tutulmamalıdır.
  •  3.⁠ ⁠Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Millî Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde valiliklerde oluşturulan komisyon tarafından belirlenen ilçe grupları, coğrafî yakınlık, mesafe, ulaşım imkanları, aynı veya benzer sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi gibi somut ve objektif kriterler esas alınarak Bakanlıkça yeniden belirlenmelidir.
  •  4.⁠ ⁠Eğitim-öğretim yılının sonuna gelinmekte olduğu bir zaman diliminde, yaz tatili dönemi sonrası normların yeniden belirleneceği bir süreç öncesinde, norm kadro fazlası sayılan öğretmenler tercihte bulunmaya zorlanmamalı; resen atamaya tabi tutulmamalıdır.
  •  5.⁠ ⁠2025 yılı içinde Mayıs - Ağustos ve Eylül - Aralık dönemlerini kapsayacak şekilde en az iki dönem halinde öğretmenlik kariyer basamaklarında ilerleme başvurusu alınmalı; eğitim programı ve sertifika süreçleri işletilmelidir.
  •  6.⁠ ⁠Öğretmenlerin, öğretmen adayı, ücretli öğretmen, usta öğretici, geçici personel, şube müdürü, diğer kamu kurumlarında öğretmen, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum veya kuruluşlarında memur, özel öğretim kurumlarında uzman öğretici, Millî Eğitim Akademisinde eğitim personeli olarak geçirilen süreleri ile askerlik ve aylıksız izinde geçirilen süreleri, uzman öğretmenlik/başöğretmenlik ünvanları için aranan öğretmenlikte geçirilmiş hizmet süresine dâhil edilmelidir.
  •  7.⁠ ⁠Öğretmenlerimizin il içi yer değişikliği işlemlerinin mağduriyet üretmeden adil ve hakkaniyete uygun bir şekilde yürütülmesini sağlayacak şekilde ve tercihleri itibariyle hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya konularak norm açığı oluştukça yer değişikliği taleplerinin bu sıraya göre karşılanması konularında Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde düzenleme yapılmalıdır.
  •  8.⁠ ⁠Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında tüm kadro ve unvanlar için çalışan seçimi, eğitimi, ücret yönetimi, iş bölümü, insan gücü planlaması, iş tasarım süreçleri, kariyer geliştirme ve planlama, iş sağlığı ve güvenliği, iş riski, iş değerlemesi ve ücretlendirme gibi insan kaynakları yönetimi uygulamalarına temel oluşturacak “iş analizi” ile Bakanlığın insan kaynakları yönetimi politikalarına bilimsel bir yaklaşımla belirlenmesine yönelik bir süreç bir başlatılmalıdır.
  •  9.⁠ ⁠Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında çalışan personel yönünden, parasız yatılılık ve bursluluk sınavına katılacak öğrencilerde aranacak şartlara dair Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nin 4. maddesinin ikinci ve beşinci fıkralarının (ç) bentlerindeki “beş katı” ibaresi “yedi katı” olarak düzenlenmelidir.
  • 10.⁠ ⁠Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda “İl Millî Eğitim Disiplin Kurulu toplantılarında kamu görevlisinin üyesi bulunduğu sendikanın temsilcisinin de görüşme ve müzakereye katılma ile oy hakkının bulunduğu, görüşünün diğer kurul üyeleriyle birlikte alınması gerektiği” yönünde taşra teşkilatına görüş yazısı gönderilmelidir.
  • 11.⁠ ⁠Özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına yönetici görevlendirilme ve öğretmen atama usul ve esaslarının objektif ve yargı denetimine elverişli somut başarı/tercih sıralaması ölçütlerine dayandırılması noktasında düzenleme yapılmalıdır.
  • 12.⁠ ⁠Öğrenci sayısının çok az olmasının ve söz konusu öğrencilerin özel durumları nedeniyle sık sık sağlık sorunları yaşamalarından hareketle devamsızlık yapmalarının olağan olduğu özel eğitim sınıflarında, özel eğitim öğretmenlerinin sınıfta hazır bulunmalarına rağmen öğrencilerin derse gelmemesi halinde ders görevlerinin yapılmış sayılması yönünde görüş yazısı gönderilmelidir.
  • 13.⁠ ⁠Bakanlık kadro ve pozisyonlarındaki bütün personele, meslekî ve teknik eğitim kurumları bünyesindeki uygulama otellerinde konaklama ücretinde %50 oranında indirim yapılması sağlanmalıdır.
  • 14.⁠ ⁠Köy öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri başta olmak üzere mesafe ve çalışma şartları nedeniyle süt iznini fiilen kullanamayan kadın öğretmenlerin, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ay boyunca isteklerine bağlı olarak ikametgâhlarına yakın ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarında ve/veya ilçe/il millî eğitim müdürlükleri emrinde geçici görevlendirilmeleri hususunda düzenleme yapılmalıdır.
  • 15.⁠ ⁠657 sayılı Kanun’un 104. maddesinin (D) fıkrası çerçevesinde süt izninin kullanıldığı sürelere tekabül eden ders ve ek ders görevlerinin yapılmış sayılması konusunda taşra teşkilatına görüş yazısı gönderilmelidir.
  • 16.⁠ ⁠Bakanlık tarafından gerçekleştirilen sınavlarda, yerleşim yeri dışındaki sınav mahallerinde görevlendirilen personel yönünden, sınav dönemlerinde öğretmenevleri ve uygulama otellerinde öncelikli oda tahsisi yapılmalıdır.
  • 17.⁠ ⁠Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği hükümleri kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı’ma memuriyet mahalli dışında katılan adaylara, 6245 sayılı Kanun’un 18. maddesi hükmü çerçevesinde geçici görev yolluğu ödenmelidir.

  • 18.⁠ ⁠Meslekî ve teknik eğitim alanında diploma, belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki yaygın öğretim kurumlarında alan/dal ve/veya programın özelliğine göre atölye ve laboratuvar kurulduğu hallerde, ilgili öğretmenler arasından alan/bölüm, atölye veya laboratuvar şefi görevlendirilmesinin mümkün olduğu yönünde görüş yazısı verilmelidir.
  • 19.⁠ ⁠Meslekî ve teknik eğitim kurumlarındaki stajyer öğrencilerin SGK prim işlemleri ve prim ödemelerinin Strateji Geliştirme Başkanlığının 01.02.2024 tarihli ve 95651033 sayılı yazısı çerçevesinde il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince gerçekleştirilmesi gerektiği konusunda taşra teşkilatına görüş yazısı gönderilmelidir.
  • 20.⁠ ⁠Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimde bulunularak öğretmen kadroları haricindeki kadrolarda görev yapan Bakanlık personeli için müze ve örenyerlerine ücretsiz giriş hakkı sağlanmalıdır.
  • 21.⁠ ⁠Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yüz yüze eğitim veren Anadolu İmam Hatip Liseleri, tam gün tam yıl eğitim yapan eğitim kurumları kapsamına alınmalıdır.
  • 22.⁠ ⁠CİMER, MEBİM uygulamaları başta olmak üzere isimsiz ve imzasız şikâyetlerle kamu hizmetlerinin işleyişini aksatan, kamu görevlilerini haksız ve mesnetsiz suç isnadı ve ithamlara maruz bırakan uygulamalarla başlatılan soruşturmalar sonucunda suçsuz olduğu tespit edilen kamu görevlilerini şikâyet edenler yönünden 657 sayılı Kanunun 25. maddesi çerçevesinde işlem tesis edilmesi gerektiği yönünde merkez ve taşra teşkilatına genel bir yazı gönderilmelidir.
  • 23.⁠ ⁠Bakanlık merkez teşkilatında temizlik görevleri için istihdam edilen 4857 sayılı İş Kanununa tabi personele idari görevler/işler verilmemelidir.
  • 24.⁠ ⁠Bakanlık Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Bakanlık Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünde geçici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere alan ayrımı gözetilmeksizin bu görevleri karşılığı haftalık 36 saat; Bakanlık merkez teşkilatında görev yapan veya geçici olarak görevlendirilen bütün yönetici ve öğretmenlere fiilen yürüttükleri görevler arasında bir ayrım yapılmaksızın haftada 27 saat; Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 16. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında geçici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere de bu görevleri karşılığıında haftada 27 saat ek ders ücreti ödenmesi konusunda girişimlerde bulunulmalıdır.
  • 25.⁠ ⁠Ulaşım amacıyla Bakanlık merkez teşkilatı personeline verilen ANKARA KART’lara yüklenen toplu taşıma ücretlerinin, nakit olarak aylıklarla birlikte ödenmesi sağlanmalıdır.
  • 26.⁠ ⁠Görevde yükselme sınav sonuçları kapsamında atamaya konu edilecek kadrolar için atama sürecinde mazerete bağlı yer değişikliği talebi bulunanların mazeretlerinin bulunduğu yere; engelli personelin ise istemeleri halinde bulundukları yerlere atamalarının gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.
  • 27.⁠ ⁠Bakanlık tarafından gerçekleştirilen e-sınavlarda görme/işitme engelli adaylar yönünden engellerine münhasır sınav araçları/materyalleri hazırlanmalıdır.
  • 28.⁠ ⁠Bakanlık bünyesindeki teknik personel ile meslekî ve teknik eğitim kurumlarında çalışanlar başta olmak üzere işin niteliğinin gerekli kıldığı hallerde fiilen çalışan personele iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun koruyucu kıyafet temin edilmelidir.
  • 29.⁠ ⁠Aralıksız eğitim yapılan eğitim kurumu ve sınıflarda görev alan okul öncesi öğretmenlerinin eğitim süresince temel ihtiyaçlarını karşılamalarına imkan sağlayacak tedbirler belirlenerek bu hususta bir düzenleme yapılmalıdır.
  • 30.⁠ ⁠Öğretmenevi müdürlüklerinin otel işletme programı edinmesi zorunlu tutulmamalı;  bahse konu yazılım ihtiyacı MEBBİS bünyesinde bir modül olarak veya Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir program aracılığıyla giderilmelidir.
  • 31.⁠ ⁠Eğitim kurumu yöneticilerin idari inceleme, araştırma veya soruşturma görevleriyle veya yurt/pansiyon denetimi, özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarının kameralarının incelenmesi gibi kendi görev alanının dışında görevlendirilmelerinin tercihlerine bırakılmalı ve kendilerine bu görev verilen eğitim kurumu yöneticileri, 6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamında müfettişler için öngörülen haklardan faydalandırılmalıdır.
  • 32.⁠ ⁠4857 sayılı Kanuna tabi işçi statüsündeki personelin müdür, amir, şef, sorumlu gibi memura emir ve talimat verme yetkisini haiz ünvan ve pozisyonlara görevlendirilmemesi yönünde işlem tesis edilmelidir.
  • 33.⁠ ⁠2025 yılının Aile Yılı olarak belirlenmesi gözetilerek 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde yer alan “Kamu kurum ve kuruluşları, imkânları çerçevesinde personeline kreş hizmeti sunma, kalitesini ve kapasitesini artırma konusunda ihtimam gösterir.” hükmü gereğince Bakanlık merkez teşkilatı ve bağlı birimleri ile il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinde görev yapan personelin anaokulu öncesi yaş grubundaki çocukları için kurum hizmet binalarında kreş ve gündüz bakımevleri açılmalıdır.
  • 34.⁠ ⁠Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında, kurs merkezlerince belirlenen dersler yanında öğrenci/kursiyer ve velilerden gelen istek üzerine diğer dersler için de kurs açılabilmesi yönünde düzenleme yapılmalıdır.
  • 35.⁠ ⁠Bakanlık merkez teşkilatında şoför kadrosunda görev yapan personelin fazla çalışma ücretlerinin, tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilmeden ilgili yılı Bütçe Kanunu eki cetvellerde öngörülen usul ve esaslarda ödenmesi sağlanmalıdır.
  • 36.⁠ ⁠Bakanlıkça gerçekleştirilen merkezî sınavlarda uygulanan sınav görev dağılımı uygulamasındaki aksaklıklar giderilmeli, görev dağılımı usulü şeffaf olmalı; bu sınavlarda uygulanan görev dağılımı uygulaması, ikili protokoller kapsamında yapılan kurum sınavları ile MTSK sınavları gibi Bakanlıkça gerçekleştirilen yurt içi ve yurt dışı bütün sınavlarda da uygulanmalıdır.
  • 37.⁠ ⁠Cumhurbaşkanlığı’nın “İş Yerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi” konulu 2025/3 sayılı Genelge’si doğrultusunda psikolojik taciz (mobbing) vak’alarının saptanması, tanımlanması ve çözümlenmesi amacıyla Bakanlık merkez teşkilatı ile il millî eğitim müdürlükleri bünyesinde yetkili sendika temsilcisinin de yer alacağı “Psikolojik Taciz (Mobbing) Komisyonları” oluşturulmalıdır.
  • 38.⁠ ⁠Temizlik ve güvenlik başta olmak üzere yardımcı hizmetler için gerekli personel ihtiyacı, il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri eliyle hizmet alımı yoluyla karşılanmalı ya da istihdam için gerekli kaynak aktarımı yapılmalıdır.
  • 39.⁠ ⁠Bakanlık merkez teşkilatı birimlerinin bulunduğu çok sayıdaki hizmet binasının kapasitelerinin yetersiz olduğu, engelli personelin kullanımna uygun olmadığı, iş sağlığı ve güvenliği şartlarını taşımadığı gözetildiğinde işyeri fizikî şartlarının düzeltilmesi yönünde planlama yapılarak uygulamaya konulmalıdır.
  • 40.⁠ ⁠Sendika üyesi Bakanlık personelinin atama ve yer değişikliği bilgilerinin elektronik ortamda üyesi oldukları sendikaların erişimine açılması sağlanmalıdır.
  • 41.⁠ ⁠Aylıksız izinde bulunan Bakanlık personeli ile kadrosuz usta öğretici olarak görev yapanlardan sendika üyesi bulunanların, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 30. maddesi çerçevesinde yapılacak yetki tespiti işlemlerinde sendika üyesi olarak sayılmaları gerektiği yönünde genel bir yazı yazılmalıdır.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen