Haber
2024-10-07 15:52:12
DEPREM BÖLGESİNDE GELİŞTİRME ÖDENEĞİ ORANI ARTIRILMALIDIR

Eğitim-Bir-Sen olarak, Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, deprem bölgesinde bulunan üniversiteler için öngörülmüş bulunan geliştirme ödeneği oranının en az iki kat tutarında artırılması noktasında düzenleme yapılmasını talep ettik. 

 

2914 sayılı Kanun’un 14. maddesi ve Geliştirme Ödeneği Ödenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı gereğince, sosyo-ekonomik açıdan daha az gelişmiş yerlerde öğretim yapan ve/veya yeterli sayıda öğretim elemanı sağlanamayan yükseköğretim kurumları ile bunların bölümlerinde görevli öğretim elemanlarına, söz konusu kurumlarda görev yapmalarını teşvik etmek amacıyla geliştirme ödeneği ödenmektedir. Bu ödeme, bugün itibarıyla öğretim elemanlarının aylık ücretlerinin önemli bir oranını teşkil ettiği gibi, öğretim elemanlarının kamu üniversitelerinde kalarak bilimsel çalışma ve öğretim faaliyetlerini kamu çatısı altında vermelerinde, yine akademik kariyeri kendilerine meslek olarak seçen gençlerin kamu üniversitelerinde görev yapmalarında önemli bir etkendir. 

 

Diğer taraftan, bu ödeme, öğretim elemanlarının sosyo-ekonomik yönden gelişmiş illerde kurulu bulunan üniversitelerin dışındaki üniversitelerde de görev yapmalarını teşvik ederek bu sayede bu kurumlardaki bilimsel çıktı sayısı, niteliği, akademik personel/öğrenci oranı gibi eğitim-öğretimin kalitesini belirleyen unsurları da doğrudan etkilemektedir. Ancak 2023 Şubat ayında meydana gelen depremlerin oluşturduğu yaygın yıkım ve akabinde oluşan hayat şartlarında ve çalışma ortamlarındaki yoksunluk ve yetersizlik, deprem bölgesindeki üniversitelerden ülkemizin diğer üniversitelerine doğru bir personel göçüne yol açmıştır. 

 

İş gücünün deprem bölgesi dışına doğru bu hareketliliği en çok bu bölgedeki üniversiteleri etkilemektedir. Ancak bölgede görevli akademisyenlerin üniversitelerinden ayrılmaları, bölge üniversitelerinin faaliyetlerini ve depremin akabinde eski konumlarına kavuşmalarını sekteye uğratmakta; üniversitenin akademisyen/öğrenci oranını artırarak yükseköğretimin niteliğini zedelemekte, geride kalan akademisyenler üzerine ağır bir yük bindirmekte; yetişmiş akademisyenlerin üniversite camiası dışına çıkmasına neden olmaktadır. Özetle, yükseköğretimin geleceğini olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuz gidişatı önlemenin araçlarından biri de bölge üniversitelerinde görev yapmayı teşvik amacıyla getirilmiş ve halen devam etmekte olan geliştirme ödeneği oranının artırılmasıdır. 

 

Bu nedenle, deprem bölgesinde bulunan üniversiteler için öngörülmüş bulunan geliştirme ödeneği oranının, hayat şartları normale dönünceye değin geçici olarak en az iki kat tutarında artırılması noktasında düzenleme yapılmalıdır. 

 

Yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen