Adana 1 Şubesi

Engelli Memurların Sorunları Bir An Önce Çözülmelidir

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Adana İl Başkanı Mehmet Sezer 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Başkan Sezer hayatın her alanında engellilere yönelik sorunlara hala şahit olunduğunu söyleyerek bu engellerin bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Mehmet Sezer; "Klasik bir söylemle hepimiz bir engelli adayıyız. Bugün sorun yaşamıyor oluşumuz yarın yaşamayacağımız anlamına gelmez. Dolayısıyla engelli vatandaşlarımızın bugün yaşadığı sorunları çözmek için önce empati yapmalı ardından konulara akıl ve sevgiyle yaklaşmalıyız. Bütün engellerin ve zorlukların üstesinden ancak bu şekilde gelebiliriz" dedi.

Engelli insanların daha çok toplum içerisinde yer alabilmesi için de engellerin ortadan kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Adana İl Başkanımız Mehmet Sezer açıklamasında devlet dairelerinde çalışan engelli memurların yaşadığı sorunlara da değindi.

Başkan Sezer;

-Kamuda hizmetli kadrosunda çalışan engellilerin mevcut kadroları sınav yönetmeliğine tabi tutulmadan GİH kadrosuna dönüştürülmeli,

-Engeli bulunan kamu görevlilerine derece yükselmesi 2 yılda bir yapılmalı, hizmet süresi en az 10 yıl olan engelli kamu görevlilerine derece ve kademe sınırlaması olmaksızın yeşil pasaport verilmeli,

-Emekliliğe hak kazanan engellinin emekli aylığı ile emeklilik ikramiyesi hizmet süresine bakılmaksızın 25 yıl üzerinden hesaplanmalı (25 yıldan fazla hizmeti olanlar için fiilen çalıştıkları süre dikkate alınmalı),

-Engelli kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığı en son almakta olduğu maaşının yüzde 85’inden az olmamalı,

-Engellilere Hac ve Umre ibadetlerinde refakatçileri ile birlikte yüzde 50 indirim sağlanmalı,

-Engellilerin motorlu taşıt alımlarında rakam sınırlandırılması ile birlikte KDV kaldırılmalı,

-Engellilerin sürekli kullanmak zorunda olduğu medikal malzemelerin küçük bir kısmını SGK karşılamaktadır. Bu miktar makul bir orana çekilmeli,

-Engelliler için teknolojik işlemler sadece tıp sektöründe değil, diğer alanlarda da fayda sağlayacak şekilde irdelenmeli; down sendromuyla ilgili yanlış uygulamalar, ifadeler tekrar gözden geçirilmeli ve toplum bu konu hakkında bilinçlendirilmelidir" dedi.
 

Başkan Mehmet Sezer açıklamalarını tüm engelli vatandaşların sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yada engellilere özel diğer günlerde değil yılın her günü hatırlanması ve sorunlarının en kısa sürede çözülmesi temennsiyle bitirdi.